15 kwietnia, 2019

Chłodnik mango curry z fleur de sel Agia Triada

Fleur de sel – kwiat soli. Najszlachetniejsza forma soli. I najpiękniejsza. Powstaje poprzez naturalne odparowanie wody morskiej pod wpływem wiatru i słońca. W efekcie powstają kryształki solne, których kształt przypomina kwiaty. Kwiat soli, zwany “słonym kawiorem” to produkt antyczny i tradycyjny na Krecie.  Fleur de sel Agia Triada idealnie pasuje do deserów, sosów i chłodników owocowych, ponieważ kruchość soli wydobywa słodycz każdego dania. Szczególnie do dań orientalnych. Chłodnik mango curry to wspaniała, pożywna i sycąca przekąska na wiosenne i letnie upały.

Składniki:

  • mango świeże średniej wielkości
  • 250 ml (ok. 1 szklanki)  mleka kokosowego 7 % tłuszczu
  • 40 g marchewki
  • 40 g cukinii
  • szczypta chilli
  • szczypta ziaren czarnuszki
  • szczypta soli fleur de sel Agia Triada
  • mieszanka przypraw curry żółte

Wykonanie:

  • Mango obrać, wyjąć pestkę i zblenderować na jednolitą pulpę.
  • Cukinię i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, aby przypominały warzywny makaron.
  • Pulpę mango, mleko kokosowe oraz przyprawy (chili, curry i ziarna czarnuszki) wymieszać na jednolitą masę. Dodać makaron warzywny. Posolić szczyptą fleur de sel Agia Triada.
  • Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Podawać z na zimno.

Czas przygotowania: 20 minut.  Dodatkowo: 15 minut chłodzenie.

Ilość składników: 8

Ilość porcji: 1

Kup zestaw produktów potrzebnych do wykonania dania

Zostaw komentarz